Tippek és trükkök...

- Nézz minél több angol nyelvű filmet, műsort feliratosan! Nézheted magyar vagy angol felirattal is, mindkettő nagyon hasznos. Ha angol nyelvű felirattal nézed, akkor a hallás utáni szövegértésed is sokat fejlődik, hiszen miközben nézed az angol feliratot, a füledet lassan, de biztosan hozzászoktatod a különböző akcentusokhoz.

- Mindenki szeret zenét hallgatni, és mi magyarok is legtöbbször angol nyelvű dalokat hallgatunk. Ha van egy szabad fél órád, kezdd el hallgatni a kedvenc angol nyelvű dalodat és próbáld meg soronként leírni a dalszöveget! Nem baj, ha először csak kevés dolgot tudsz papírra vetni, ez idővel javulni fog! Amint végeztével a körmöléssel, keresd meg a dalszöveget az interneten és vesd össze a sajátoddal! Miután kijavítottad a saját verziódat, többször is hallgasd meg a dalt! Ez a feladat is remekül fejleszti a hallás utáni szövegértésedet. Saját tapasztalatból beszélek, mert középiskolában nekem is pocsék volt a hallásom, viszont ez a feladat rengeteget segített. :)

- Olvass minél többet angolul! Nem kell rögtön a The Economisttal kezdeni. Elég, ha bemész a könyvtárba, és kiveszel egy könnyített olvasmányt, pl. Oxford Bookworms, Penguin Readers-sorozatok. Ezek azok a könyvek, amelyek kifejezetten angolul tanulóknak íródtak, egyszerűsített szókinccsel és nyelvtannal. Kezdheted a szintednek megfelelő könyv olvasásával, viszont a kihívást a szintednél eggyel nehezebb könyvek olvasása fogja jelenteni. A lényeg: ne állj meg az idegen szavaknál, hanem olvass folyamatosan! Észre fogod venni, hogy néhány ismeretlen szó ellenére is remekül meg fogod érteni a történetet.

... és linkek

A lista a teljesség igénye nélkül készült. Természetesen végtelen hosszú lehetne a felsorolás. Ez csak ízelítő abból, mennyi minden segíti manapság a nyelvtanulást és az azzal kapcsolatos tájékozódást.

<< Vissza